Tårta till Linus

På julafton föddes min bästa väns 2 barn. Det vart en liten Linus!
Så idag ska vi åka och hälsa på lilla familjen. Passade på att göra en tårta såklart



Tårtan är täckt med marsipan
Dekorerad med sockerpasta som grannen min gjort.
I tårtan har jag lakritsflufff & hallongrädde.
Spacklad med smörkräm


Testat

Nu har jag testat mina nya saker som jag fik i julklapp.
Fick mer än det jag la ut på julaftonsmorgonen. Jag fick den stora "kniven" man skär tårtor med, smoother, sedan de andra sakerna jag visade bild på som var kavel, kavelmatta samt ringar till kaveln.
Kavlingsmattan vet jag inte riktigt vad jag tyckte om. Marsipanen fastnade fast att jag hade florsocker under? Trodde inte att det skulle fastna när jag hade den mattan. Men men. Kavlen var ju underbar! Fastnade inget alls på den och allt vart jämnt och fint tack vare ringarna!
Smoother var också bra!
Jag lägger upp bild senare idag eller imorgon på tårtan jag gjorde idag :)


Jordnötskakor

Idag är det en tråkig dag, så varför inte passa på att fylla upp kakburken?
Testade ett par nya kakor, de vart super goda!

Ca 30 st
Ingredienser
200 g margarin
2 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 1/2 msk ljus sirap
2 dl hackade salta jordnötter
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Blanda margarin, socker & vaniljsocker poröst.
Tillstätt de andra ingredienserna och blanda ihop allt till en smidig deg!
Ta fram plåtar med bakplåtspapper på. Rulla sedan små bollar av degen och grädda i ugnen i ca 15 min i 175 grader.
Njut sedan ;)



Tävling

 

Jag tävlar om Vicky´s Julklapps Säck värde 2500kr.
Tävla du också HÄR.


God Jul!

Julaftonsmorgon är nu här. Underbart mysigt!
Här hemma har vi redan öppnat lite juklappar och gröten kokar.
Våra barn är välidgt morgonpigga så innan kl 6 var vi uppe.
Vi började med att titta om tomten hade lagt några julklappar i barnens strumpr, det hade han ;)
Sedan vart det att öppna några paket under granen så vi slipper släpa med oss till Kims mormor som vi ska sen.
Jag har tydligen varit väldigt snäll i år! Fick en kavel med ringar tills samt en kavlingsmatta!

Hoppas ni alla får en underbar dag ♥


Julkonfekt

Hittade ett recept på söta saker som jag ville testa och bjuda på till jul.
Gjorde om dem lite, väldigt söta vart dem i de söta färgerna :) 


1 dl grädde
1 dl vetemjöl
5 dl florsocker
2 ½ dl sötmandlar
2-3 bittermandlar
100 gram mörk choklad
Pastafärg

Vispa ihop grädde och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Rör tills smeten släpper från kastrullen och ta den sedan från värmen och ställ åt sidan att svalna. Skålla och skala mandeln. Mal dem i en mandelkvarn och blanda med det siktade florsockret. Rör samman med den svalnade mjölsmeten till en fast marsipanliknande massa. Dela degen i tre lika stora delar och färga dem i olika färger. Kavla ut degerna. Skär utmed någon pepparkaksfom ( jag tog stjärna) Smält sedan chokladen. Pensla på chokladen på en sida av en stjärna, lägg sedan på en ny stjärna. Jag hade 3 st på varandra.


Kladdkaka med jordnötter & marshmallows

Efter att jag gjorde rocky road hade jag massa marshmallows kvar hemma.
Karln min älskar kladdkaka så slängde ihop en, riktigt god vart den! =)

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1 dl vetemjöl
marshmallows
jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och låt svalna lite.
Blanda i resten av ingridienserna . Ta ett tag ägg i taget. Avsluta med mjölet.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min


Dekorerade med marshmallows
Och serverade glass till


Tävling

Jag är med i fröken köks julkalender 2010
och tävlar om lucka 21 som innehåller
massa formar


Brända mandlar

Förra året gjorde jag ett försök på brända mandlar men gick väl sådär kan man säga. De smakade faktiskt popcorn :P
Så detta år testade jag leilas brända mandlar. Super goda! Mumma!
Det går ju inte att gå på en marknad utan att köpa brända mandlar, dessa kommer jag göra igen! =)

250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
½ dl florsocker till separering

Skålla mandeln först. När du skållar lägger du mandeln i kakoande vatten i någon minut. Låt svalna lite och ta sedan bort skallet. De bara ploppar bort.
Lägg sedan i florsocker och mandel i en stekpanna. Värm på och rör hela tiden tills florsockret börjar smälta. När du hör mandeln knäppa tar du av den från plattan och låter vila ca 1 min.
Häll sedan upp på smörpapper och separera nötterna ifrån varandra, låt svalna och njut! =)


Tävling


Jag är med i fröken köks julkalender 2010
och tävlar om lucka nr 20 som innerhåller
4 st glitterglasyr pennor från dr oetker


Knäck i storalass

Under julen ska vi först till smabon släkt på julafton, dagen efter bär det av till min mamma&pappa och syskon kommer. Jag har lovat att ta med mej julgodis till båda. Så idag har jag bakat som bara den!
Vart 3 olika sorters knäck.
"Vanlig" Choklad & Lakrits.
Här kommer recepten

Vanlig knäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Choklad knäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk  smör
2 msk kakao

Lakrits knäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk Arla smör
20 st turkiskpeppar.

Blanda grädde, sirap och socker i en tjock bottnad kastrull. Koka upp och rör ibland. Låt koka tills 122 grader.
Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
För chokladknäcken häller ni i kakaon när knäcken hat kokat klart.
Till lakritsknäcken krossar ni lakritsen och har i den när kolan kokat klart.
Lycka till!


Rocky road

Testade att göra Leilas Rocky road förra året. Men som jag sagt tidigare gillar jag inte mörkchoklad.
Så i år testade jag med maraboumjölkchoklad. Mumma!
Dessa kommer bli en succe


400 g Marabou chokladkaka
dumlekola ( Vet inte hur mycket jag hade i)
2 nävar mini marshmallows
2 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Häll i alla saker utom chokladen i en bytta. Smält chokladen och häll över de andra sakerna.
Häll upp på smörpapper & ställ kallt. Skär sedan upp i bitar & njut!
förvars kallt


Pepparkakskola

Denna kola gjorde jag förra julen och den vart jätte populär! Smakar nästan som pepparkaksdeg

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkaksrydda

  1. Smält smöret i en rostfrikastrull.
  2. Häll sedan i grädde, sirap, vaniljsocker & socker. Låt koka tills 122 grader.
  3. Rör sedan i pepparkakskryddan.
  4. Häll upp i en form med smörpapper i 20x30. Låt stelna, skär sedan i bitar. Förvara kallt och njut



Tryffel med violfyllning

Igår testade jag ett recept jag hittade på internet. Tryffel med violfyllning, men vart tog vilosmaken vägen?
Detta smakade bara choklad om ni frågar mej, men ni kanske känner vilosmaken om ni gör detta recept? =)

225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 3/4 dl Dansukker Rörsocker Flor
1 ask violtabletter (26g)
200 g mörk choklad att doppa godisen i sedan

Flingsalt om man vill dekorera lite

Lägg grädden och viloen  i en rostfri kastrull och koka upp. Sjud därefter tills violen smält. Tillsätt chokladen och rör tills chokladen smält och blandningen är slät. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda i florsockret. Rör tills massan är slät. Täck över och ställ svalt i 2 timmar. Smält chokladen över vattenbad. Forma till bollar som doppas i den smälta chokladen. Strö på lite flingsalt om du vill det.
Förvaras kallt


Chokladkola med jordnötter

Jag ville testa någon ny kola. Tyckte att det lät gott med chokladkola med jordnötter i. Men hittad einget recept så slängde ihop ett eget. & såå gott det blev! Nog den godaste kolan jag ätit!

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
½ dl hackade jordnötter
Jordnötter till garnering

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock tills den kommer till temp 122 grader eller tills den klarar kulprov ( Häll i kallt vatten i ett glas. Ha ner lite smet, stelnar det och går att göra till en kula är det klart)

3. När det är klart har du i kakaon samt nötterna. 
Häll upp på smörpapper i en form. Jag hade en form som var 20x30 cm.  Strö sedan jordnötter över kolan.  Ställ in i kylen och låt svalna.

4.
Skär kolan sedan med en kniv. Om man vill kan man slå in dem i smörpapper. Förvars kallt


Tävling


Jag e med i Fröken köks julkalender 2010.

Lucka nr 16 innerhåller en kanon fin familje almenacka
med peppande ord och det är sponsrat av
Tjusigt




Pannacotta med vitchoklad

Kände för att överraska min karl med en lite efterrätt såhär på fredagen. Vart till att göra pannacotta, alltid gott!
Måste dock säga att jag nog tycker det är godare att göra på gelesocker men det skulle bli för sött med vitchoklad också. Här kommer receptet

2 personer

2½ dl grädde
½ tsk vaniljsocker
50 g vitchoklad
1½ gelatinblad

Garnering
Några bär, jag hade blåbär, hallon & jordgubbar


Skär chokladen i mindre bitar. Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde & vaniljsocker. När det börjat koka har du i chokladen och väntar tills den smält.
När den väl har smält har kramr du ur gelatinbladen allt vatten och har sedan ner det i gräddblandninge, rör tills de har löst sej.
Häll sedan upp i glas. In kylen minst 3 timmar.
Servera och njut!


Kola med chokladöverdrag

Igår började jag  att baka lite julgodis.
Testade att göra kolor som jag doppade i choklad. Ganska goda, dock gillar inte jag mörkchoklad så ska tetsa med lite ljusare med :)

ca 60 st

100 g Arla smör
2 dl Arla Köket vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när du kan göra ett kulprov. Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm.Låt svalna och skär i bitar. Dela chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad eller i mikro. Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Garnera eventuellt med lite kokos.
Ställ sedan in i kylen tills det stelnat, njut sedan =)


JAG VANN!

Jag har vunnit en tävling för första gången i mitt liv! =)
Kändes underbart då mitt liv inte riktigt som jag vill just nu.
Detta vann jag! Tusen tack! =)


Tårtbotten

Har inte riktigt hittat något bra recept på tårtbotten förns nu!
Med detta recept blev tårtbotten luftig, hög och inte alls speciellt svår att skära itur som vissa kan vara.
Detta recept kommer jag använda! När jag gjorde denna så använde jag en form på 24 cm.

3 st ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
  3. Blanda mjölet med bakpulvret, tillsätt sedan vattnet och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Vänd försiktigt ner ingredienserna med en slickepott.
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min eller tills kakan ej är smetig.




Tävling

Collage1

Jag tävlar om 5 valfria pepparkaksformar + Bamses pepparkaksformar
från Kakformar.se i Bagerskan julkalender.
Var med och tävla här du också!


Tävlar igen

Jag tävlar om ett hemligt paket värde 400 kr 
från Lyckas med mat i samarbete Kladdkakan.se i Bagerskan julkalender.
Var med och tävla här du också!


Jag är med & tävlar!

Jag är med och tävlar om ett jätte fint paket hos Sandras Kök.
Var med och tävla du med! Tävligen avslutas den 19 Dec kl 12
Tävlar gör du
HÄR


Tävling




Jag e med i Fröken köks julkalender 2010.
Lucka nr 13 innerhåller ett barn pysselkit för
ca 300 kr,  som är sponsrad av O-råsa


Tårta

Jag hittade ett recept på hur man gör egen marispan som jag ville testa. Kan lägga ut receptet sen när jag får tid.
Men passade på att göra en tårta.
Har inte gjort så måga tårtor tyvärr, men träning ger färdighet.
Denna tårta ser kanske lite tråkig ut men det gjorde den inte i verkligheten =)




Spacklad med hemma gjord marsipan
Blommarna är i marsipna
Texten är i sockerpasta som jag fick av min söta granne Sandra! =)
I tårtan hade jag jordgubbsmouse & marabougrädde


Pepparkakshusbygge

Igår var det dags för preimär för mej! Göra ett eget pepparkakshus, tänkte det kan väl inte vara så svårt. Så slog på stort och körde en kyrka. Haha! Det är allt jag kan säga! Ser mer ut som en häxa skulle bo i huset!
Huset är helt snett och skevt. Glasyren vart för rinnig så ingen bra kväll att baka igår inte.
Men här är den lilla skönheten iallafall ;)


Marabou fudge med valnötter

Jag testade ju för några dagar sedan att göra fudge med vitchoklad. Detta var alldeles för sött för mej!
Så testade att göra dessa, de vart goda men smakar inte fudge, mer som kola.
Men sålänge de är goda så är det ju bara att köra på ;)

Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 tsk honung
100 g marabou choklad
1-2 dl hackade valnötter (eller någon annan nöt)

Blanda grädde,socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills temperaturen är 120 grader. Rör i smör och honung. Koka ytterliggare 2 minuter.

Finhacka chokladen & nötterna. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen & nötterna. Rör i tills den smält.
Häll ut smeten på smörpapper eller en form som är ca 20x25 och låt den och låt den svalna.

Skär den i bitar när den svalnat.



Tävling

Jag e med i Fröken köks julkalender 2010.

Lucka nr 9 innerhåller massa fint designade
bak/muffins formar som är sponsrad
av miss juniversum


Fudge med vitchoklad.

Ville baka lite godis som man kanske kan ge bort i julklapp. Varför inte testa fudge med vitchoklad i som jag hittade hos sötasaker.
Dessa var aldelles för söt för min smak! Därför kommer de att passa min sambo utmärkt ;)
Jag har funderingar på att testa och baka fudge med choklad och nötter, passar nog mej bättre i smaken ;)
Här kommer iallafall receptet

1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

Blanda allt utom chokladen i en kastrull. Rör ihop allt till en smet och låt koka tills den klarar av ett kulprov.
(Min kokade nästan 1 timma!)
När den klarar kulprovet har du i den vita chokladen. rör tills allt smält och häll sedan smeten i en form med bakplåtspapper i. Låt kallna & stelna innan du skär dem i bitar.


Varm choklad med vitchoklad

Har haft sprängande huvudvärk på em idag.  Legat under täcke och nerbäddad. Vad passar inte bättre än lite varm choklad? Passade på att testa med vitchoklad i.
Mycket gott! Lite kämigare än vanligt, kan ni testa tycker jag!

2 Koppar :
4 dl mjölk
1 msk kakao
100 g vitchoklad

Häll i mjölken i en kastrull, blanda i kakaon. Bryt chokladen i mindre bitar och släng ner i kastrullen med det andra. Värm upp. Kom ihåg att rör så inte chokladen bräns fast i botten, häll upp och smaka av! =)


Pepparkaksmuffis med julskumsfluff

Idag är det andra advent och såklart måste det mysas på något sätt. Vi bjöd till fika här hemma på pepparkaksmuffins med julskumsfluff på. Mycket goda!

Pepparkaksmuffins ca 12 st

100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 ½ tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald pomeranskal
1 tsk mald ingefära

  • Skär smöret i bitar och lägg i en skål. Häll i socker och rör med elvisp så det blir poröst.
  • Blanda sedan i ägg, 1 i taget. Rör sedan i de andra ingridienserna.
  • Häll smeten i muffins formar, in i ugnen på 225 grader i ca 15 min. Låt svalna och ha sedan på fluffet.


Julskumsfluff
60 g julskum
3 dl vispgrädde

Häll upp grädden i en kastrull. Kilpp sedan tomtarna i mindre bitar. Sätt igång plattan på ganska svag värme och smält tomtarna i grädden. Rör ganska ofta och se till att det inte börjar koka!
När tomtarna smält helt ställ in i kylskåg minst 6 timmar. Vispa sedan som grädde. Blir fluffen för hård häll i lite mer grädde.


Här är godbitarna dekorerade med en hembakad pepparkaka!


Tävling

Senast överförda2
Jag tävlar om ett dekorations-kit
från Dr. Oetker i Bagerskan julkalender.
Var med och tävla här du också!


Lussebullar

Igår var det dags att baka lussebullar här hemma. Jag & dottern Alicia bakade. Alltid lika roligt!
Vi gjorde lussekatter. hjärtan & Alicia gjorde en bil :)
Dock vart jag besviken då de inte smakade något saffran alls! Ändå hade jag i 2 påsar av Santa Maria. Trodde jag var ett bra märke? Nästa år får man väl ha i 4 påsar? :P
Här kommer receptet 

  • 50 g 1 pkt jäst för söta degar
  • 150 g Margarin eller smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
  • 2 frp à 0,5 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl

Smula sönder jästen och lägg i en bunke. Värm mjölken till fingervamrt 37 grader.
Häll mjölken över jästen, rör om till jästen är löst. Smöret hade jag i som små bitar. Har hört att det ska bli saftigare då. Men om man inte vill göra så så smält smöret med mjölken.
Häll sedan i de andra ingridenserna, mjölet sist. Ha i mjöl så att degen släpper ifrån kanterna.
Låt sedan jäsa till dubbel storlek, ca 30 min under bakhandduk.

När det hat jäst klart gör du lussebullar av dem. Låt jäsa 30 min igen under bakhandduk.
Pensla sedan med vispat ägg och ha på russin eller pärlsocker.
Grädda i ca 8 min i 225 grader. Låt bullarna svalna på plåten under bakhandduk.


Tävling



Jag tävlar om en hemlig julklapp 
från Vestli House i Bagerskan julkalender.

Var med och tävla här du också!


Tävling

 

Skärmdumpar
Jag tävlar om en julklapp värd 300 kr
från FikaMera i Bagerskan julkalender.

Var med och tävla här du också!


Ljusa havrebollar

Min 2 åriga dotter fråga mej idag om vi inte kunde baka. Klart jag inte kunde säga nej! Barnen har legat hemma i magsjuka och feber i 2 veckor nu så lite måste man hitta på att göra.
När jag var liten hade kiosken ett par super goda havrebollar! Ville testa att göra detta men de smakade inte alls så som jag hade hoppats på. Lite för mycket kaffesmak, men bara att leta vidare.
Dessa var iallafall goda så ger er receptet med =)


Ca 25-30 st
100 gram smör
3 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk kakao
2 msk kokt kaffe
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop alla ingredienser i en matberedare i ca 5 min. Rulla sedan små bollar av dem (Väldigt kladdigt och svårt, nästa gång testar jag nog utan matberedaren)
Rulla sedan bollarna i kokos, in i kylen smaka sedan av!


Min dotters små söta fingrar som vart med på bild, hon var så ivrig och kunde inte vänta =)


RSS 2.0