Rulltårta med äppelmos i

Jag har fått massor utav äpplen av min mamma & pappa som jag måste göra något med. Har ju gjort en sats äppelmos av äpplen jag fick av min mans mormor. Så tänkte att jag använder äppelmoset jag har & gör en ny sats med lite av äpplena jag har kvar.
Det fick bli en rulltårta. Snabbt & gott! Dock har jag väldigt svårt att lyckas med rultårta. En som är expert på rulltårta är min mormor, kanske skulle gå lektion hos henne :) Mina brukar alltid fasta i pappret eller spricka som idag.

Till en rulltårta behöver du:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Vispa ägg & socker vitt & poröst. Blanda försitktigt ner mjöl & mjölk. Ha sist i bakpulver och blanda bara litte lätt.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, smör med lite olja. ( Jag gjorde det idag för att degen absolute inte ska fastna, vet inte hur ni gör?)
Häll sedan i smeten, grädda mitt i ugnen ca 5 min i 250 grader.
När kakan är klar tar du den ur ugnen, låt svalna lite.
Lägg en bakplåtspapper på bordet & häll socker över. Lägg sedan den färdiga kakan över sockerpappret.
Ta bort pappret som är på kakan. Bred ut äppelmoset över. Rulla sedan ihop kakan till en lång rulle. Skär sedan i delar.


Nhl tårta

Idag bjöd jag min bror på tårta eftersom han fyllde år i veckan & vi skulle fira honom idag. Han är helt tokig i hockey så det var ganska lätt att välja vad jag skulle ha på tårtan.
Hade några andra ideer först men sakerna jag beställde ifrån England var slut så fick bli en annna  idee, men den fungerade med :)





Märket blev väldigt kladdigt men kom på när jag var klar att jag skulle ha gjort den bakofram, texten alltså. Men hade varken lust, tid eller ork att göra om den när jag kom på det.

Tårtan bestod utav:
Chokladbotten
Geishafluff
Glasskräm
Spacklad med grädde
täckt med marsipan
dekorerad i marsipan & märket är smörkräm

Tårtan blev väldigt hög, ca 12 cm


Äppelmos med kanel

När jag fyllde år fick jag tidningen Allers av min mamma & pappa. En väldigt trevlig tidning med mycket inspererande recept :)
Det var här jag hittade detta recept.
Dock tyckte jag inte att det smakade speceillt mycket kanel, men moset är varmt än. Så man kankse måste ha i mer kanel?

Det du behöver till ca 8 dl är
1 kg syrliga äpplen
1 msk vatten ( jag behövde säkert 5)
1 dl socker ( jag hade ½)
1 krm askorbinsyra
1 bit hel kanel

Skala & skär äpplena. Lägg de sedan i en kastrull, slå på vattnet & lägg i kanelen.
Låt koka under lock & omrörning i ca 10 min.Äpplena ska mosa sej när de har kokat klart.
Ta av från plattan, häll i socker & askorbinsyra. Rör om & låt koka upp igen. Häll sedan upp i en varm glaskål.




Att göra eget mos är ju superlätt & mycket gott!


Tårta till min brors jobb

Idag fyller min bror 23 år, grattis!
Han frågade om jag hade lust att baka en tårta som han kunde bjuda sina jobbarkompisar på. Klart.
Dock är jag väldigt missnöjd med tårtan, den ser verkligen inte ut som jag vill! Men man kan ju inte lyckas alla gånger..



 

Tårtan bestod utav :
tårtbotten
Blåbärsmousse
Vitchokladfluff
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Dekorerad i choklad & sp


Tårta till Mathilda

Jag fick en förfrågan om jag kunde göra en tårta till en tjej som fyller 6 år idag. Klart jag kunde göra det!



 

Tårtan bestod utav:
Tårtbotten
Nutellagrädde
Hallon & Jordgubbar
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan.
Dekorationer i marsipan & sp

Grattis Mathilda! Jag hoppas att tårtan var god


Min & grannens pippi tårta

Igårkväll var jag hemma hos grannen & bakade tårta till hennes dotter som hade kalas idag.
Vi hade väldigt roligt & det gick inte riktigt som vi hade tänkt oss. Men den blev fin :)
Tyvärr kunde jag inte smaka tårtan för våran dotter fick jätte hög feber idag så vi fick vara hemma.
Men grannen sa att den vart god :)



 

Tårtan bestod utav:
Hallon/blåbärsmousse
Vitchokladfluff
spacklad med grädde
Dekorerad & täckt med marsipan


...

Ganska dålig uppdatering här på bloggen. Men verkligheten börjar komma tillbaka & jag håller på att skola in våra barn på förskolan :)
Men ny tårtor väntar. 1 i helgen & 2 nästa vecka, så jag har att göra :)


Mini cupcakes

En vän fyller år idag & undrade om inte jag kunde hjälpa henne att göra mini cupcakes.
Dessa var väldigt söta & de är ju perfekta att ha på ett kalas. Har jag inte alls tänkt på innan :)
Hon ville ha 3 olika smaker med dekorationer på, samt skulle en vara helt mjölkfri. Här kommer resultatet


Hallonmuffins med dumlefluff på


Bananmuffins med mjölkchokladfrosting på


Vaniljmuffins med hallonkristyr på (mjölkfri)

Jag hoppas att de smakade :)


nektarin & äpplepaj

Idag har vi mysdag här hemma. Mannen slutade kl 12 & vi passade på att grilla.
Passade även på att göra en lite efterrätt.
Pajen vart god men dock lite torr, var nog inne lite för länge...

Det du behöver är: ( 4 personer)
100 g margarin
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl
4 tsk strösocker

1 äpple
2 nektariner
kanel

Blanda ihop alla torra ingridenser till en smulig deg. Ha i lite i botten på formen.
Skala & skär frukterna, lägg i formen. Häll över det sista smuldegen. Strö över lite kanel.
In i ugnen på 225 grader i ca 20 min.



Jag serverade vaniljvisp till, syndigt gott!


Chokladsnittar

Som de flesta vet hade vi ett kalas förra helgen. Tänkte jag skulle lägga upp bild samt recept på dessa kakaor som även går super fort att göra.
Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak...

Receptet har jag fått ifrån sju sorters kakaor. ca 60 st.

200 g margarin
2 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Börjar med att starta ugnen på 200 grader.
Blanda ner alla ingridenser i en matberedare eller skål.
Dela degen i 6 lika stora delar, rulla ut till "ormar"
Lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Platta till dem något.
Vispa upp 1 ägg och pensla på kakorna, strö på pärlsockert.
Sedan in med kakorna i ugnen ca 15 min. Skär sedan kakorna i ca 2 cm breda, sneda bitar när kakorna är varma


Dumlekladdkaka

Idag kom min fina vän över på lite fika för att hon var borta när jag & min dotter fyllde år.
Hon kom med väldigt fina presenter, jag fick småsaker till köket. Massa söta saker :)
Såklart ville jag baka något, har velat testa denna kladdkaka ett tag.
Den var god men smakade inte så mycket dumle, men jag hade bara 100 g i. Behöver mer!



Här kommer receptet
100 g margarin
120 g dumle
3 dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Börja med att smälta margarin & dumlen tillsammans.
Blanda ihop ägg & socker lite lätt. Blanda sedan i kakao, salt, vaniljsocker & vetemjöl.
Blanda sedan i margarinblandningen. Rör ihop allt till en fin smet. Häll sedan i en smord form.
In i ugnen på 175 grader i 25 min


Släktkalas tårtan

Igår hade vi släkten över för att fira våran dotter som blivit 3 år.
Alicia beställde en våningstårta, då Manfred fick det när han fyllde 1 år. Den skulle även vara prinsessig.
Så detta blev resultatet







Tårtan bestod utav:
Tårtbotten
Blåbärsmousse

Vaniljkräm
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Dekorationerna är i sp


Tårtan blev mycket god & min dotter + gästerna tyckte den var jätte fin :)


Vaniljkräm

Detta recept hittad ejag i min bok bonniers kokbok.
En väldigt god vaniljkräm!

2 ½ dl mjölk
½ vaniljstång
3 äggulor
2/3 dl strösocker
2 ½ msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i kastrullen samt stången med.
Koka upp & dra sedan av ifrån plattan. Låt den stå ca 10 min. Ta sedan upp vaniljstången.
Vispa sedan äggulorna, socker & majsstärkelsen luftigt i en bunke.
Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm upp detta under omrörning tills krämen tjocknar.
Ta av ifrån plattan igen. Tillsätt smöret & rör till en jämn smet. Kyl sedan krämen i kallt vattenbad.


Kalas

Idag har vi haft våran släkt över på lite kalas. En mycket trevlig dag!
Nu kommer det bilder på fikat. Recept på de olika sakerna kommer lite senare :)



Små kakor, chokladsnittar, finskapinnar & choklad macarons



Kanel & pistagebullar



Kubb



Sist men inte minst, tårtan såklart!


Lakrits & hallonmousse

Som jag skrivit förut har jag & min man kort som heter 52 weeks of love. Varje vecka tar någon av oss ett kort med en utmaning på som man ska göra för den man är tillsammans med.
Denna vecka fick jag att jag skulle bjuda ut min man på resturang. Men detta är lite svårt med 2 småbarn & lite pengar. Så jag gjorde en liten resturang här hemma istället.
Såklart måste man ha efterrätt.
Detta recept hittade jag i tidningen baka. Har velat testa detta mycket längre, men tyvärr var det inte så gott som jag hade trott. Men gick ju ner ;)

Detta recept är till 6 st men jag gjorde till 4 så var lite mycket

Börja med lakritsmouseen
1 ägg delat med gulan & vitan
1 msk strösocker
1 tsk maziena
1 msk lakritspasta
3/4 dl vispgrädde

Vispa äggulan & socker vitt & pösigt i en kastrull. Rör lakritspastan & maizena & tillsätt detta i äggblandningen.
Koka sedan upp under omrörning. (Det tjocknar super fort när det väl tjocknar så var med)
Låt detta sedan svalna. Vispa grädden och blanda försiktigt ner med de andra ingridenserna. Vispa sedan äggvitan till ett hårt skum. Rör även ner detta i blandninge. Häll upp i glas & ställ i kylskåp ett tag.

Hallongele
1 gelatinblad
1 ½ dl hallon
1 citron, saften
½ dl strösocker

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i några minuter.
Mixa hallonen & häll i en kastrull.Tillsätt även citron & strösocker. Värm upp och lägg i gelatinbladet, rör tills gelatinet smält.Ställ kallt en stund, häll sedan över lakritsmoussen.


Nutella fyllning

Vispa samman 3 dl grädde. Blanda försiktigt ner nutella (smaka av hur mycket nutella du vill ha)
Fyll sedan din tårta. Väldigt lätt ;)
Denna räcker till en fyllning i en normalstor tårta


Jordgubbsmousse

Denna mousse var riktigt god, men tyckte den var lite väl kompakt men kanske jag som gjorde fel? Men smaken var väldigt god.
Även detta recept har jag hittat
hos baka baka liten kaka  Hon har väldigt många bra recept på sin blogg!
Men detta recept gjorde jag om lite..

1 dl kall mjölk
½ påse vaniljkrämspulver
100 g färskost 
1 dl vispgrädde
200 g jordgubbar
½ dl socker
4 gelatinblad
en skvätt jordgubbsspad eller saft

Blanda mjölken & vaniljkrämspulvret, ställ kallt en liten stund.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Blanda ihop färskost, vaniljkräm, jordgubbar, socker. Häll upp jordgusspat eller saften i en kastrull. värm & smält gelatinbladen där i.
Blanda försiktigt ner detta i det andra när den inte är så varm längre.
Vispa sedan grädden och rör försiktigt ner med det andra. Ställ kallt så den stelnar lite innan du fyller din tårta.


Blåbärsmousse

Denna fyllning är en väldigt god fyllning i tårta, jag trodde den skulle vara lite syrlig som blåbär kan vara men den var mild i smaken...
Receptet har jag hittat hos Baka baka liten kaka


200 g blåbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g färskost
2 dl vispgrädde

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Mixa din tinade blåbär, hetta sedan upp lite av det i en kastrull & lägg i gelatinet så det smälter med.  
Blanda resterande blåbärsmos med socker, vaniljsocker och färskost. Häll i gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ned också den.
Räcker till en normalstor tårta 1 lager

Fruktsallad med vitchoklad

Igår kväll vart jag fruktansvärt sugen på en fruktsallad. Så jag slängde ihop en fruktsallad till film som jag & min man tittade på. Men för att lyxa till fruktsalladen lite ringlade jag över lite smält vitchoklad & strödde på lite kokos. Detta kan jag verkligen rekomendera! Super gott, detta kommer jag göra många gånger till :)



Glaset som fruktsallad är i fick jag när jag fyllde år av min bror & hans flickvän, visst är de fina? :)


Chokladbollar

Dessa gjorde jag när vi hade barnkalas i söndags. Detta är ju så lätt att göra & så är det gott. Det som även är ett stort plus är att barn lätt kan vara med och gegga ;)

Till ca 30 st bollar behöver du:
100 g margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk vatten
Pärlsocker till att rulla i

Knåda ihop alla ingridenser till en kladdig deg. Rulla små bollar och rulla dem i pärlsocker.
Ställ dem gärna i kylskåp en stund innan du serverar dem, jag tycker det blir lite godare då :)


Marabuomango cupcakes

Idag kom min bror & hans flickvän över på fika för att fira att jag fyllt år & att våran dotter fyller år imorgon.
Jag bjöd då på maraboumango cupcakes. Jag älskar verkligen denna choklad. Kommer sakna den väldigt mycket när den kommer försvinna...



Jag dekoreade dessa med små knappar, tyckte det blev sött :)

Receptet på muffinsen hittar ni HÄR (dock utan hallon)
Recept på fluff hittar ni Här

Apelsinsaft

Denna saft är verkligen super god! Bjöd den på vårat barnkalas. Gästerna tyckte den var god men tyckte den smakade citron. Vet inte vad de har för smaklökar. Jag tycker den smakar apelsin jag.
Saften tar dock 3 dagar att göra men det är klart värt det!

Det du behöver till ca 3 liter saft är
4 st apelsiner
1 st citron
2 kg strösocker
25 g citronsyra
2 liter kokat kallt vatten

Börja med att tvätta av apelsinerna, riv sedan av skalet. Häll det över en bunke tillsammans med sockret, citronsyran, saften ifrån apelsinerna & citronen.
Häll sist öve det kalla kokade vattnet. Blanda väl. Låt stå i kylskåp i 3 dygn, rör om då & då.
Sila sedan saften innan du häller upp i flaskor.


RSS 2.0