Morsdag

Grattis till er alla mammor!
Idag var planen att bjuda på fika här hemma. Tyvärr vart dagen inte alls som planerat så vart ingen på fika.
Vi fikade själva jag & min lilla familj, mysigt det med!
Det jag gjorde var kladdkakemuffins med mjölkchoklad i. Spritsat grädde på & dekorerade med sp blommor.




Jordgubbsmuffins

Igår var våra grannar på fika & lek. Trevligt som alltid!
Min dotter har blivit helt tokig i jordgubbar, allt ska innehålla det. Såklart ville hon att vi bakade jordgubbsmuffins. Sagt & gjort.
Ingen höjdare i min smak. Som min granne sa så påminner tanken om pannkaka med jordgubbssylt



Jag gjorde vanliga vaniljmuffins med 1 jordgubbe i varje muffins (jordgubben delade jag i ca 4 delar)


Svettstårta

Det jag hade modellerat var en svetts. Roligt att det var några som gissade rätt :)
Idag ska tog karln med sej tårtan till sin klass. Var en kille som skulle sluta och undrade om jag kunde göra en tårta till dem. Hoppas den ska smaka!



Tårtan består utav:
Chokladbotten
Hallonmousse
Hallon/blåbär blandat med grädde
Spacklad med grädde
Täckt & dekorerad i marsipan


Vad tror ni?

Jag har fått en förfrågan om jag kan göra en tårtan till på fredag. En stor tårta till 30 personer. Kna ni gissa vad jag har modellerat? Haha jag är ju inte den bästa på det :P


Kolaglass

För några dagar sedan gjorde jag en kolaglass. Alldeles för söt för min del men min sambo tyckte den var jätte god. Detta recept hittade jag på Kalasgott


Bilden vart inte den bästa...


Draktårta

En tjej har frågat mej om jag kan hjälpa henne & göra en draktårta tills hennes son fyller år.
De skickade en bild på den tårtan de ville ha & jag gjorde.
Ganska nöjd med den då jag inte alls är bra på att modellera.
Dock ska de ha en tårta i storlek 30, denna är i storlek 20...



Haha min sambo bara skrattde när han såg draken då jag tyckte den var lik mumin, det tyckte han med efter jag sagt det :)


Maränger

Idag har jag gjort lite maränger. Jag har fått en förfrågan av en tjej om jag kan göra en tårta till deras son som fyller år. Hon ville ha maränger i tårtan.
Dessa maränger vart supergoda! mums!

Du behöver
3 st äggvitor
2 dl strösocker
1 krm vinäger

Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Häll i ättikan och vispa till en fast smet. Häll i sockret, lite i taget och vispa hela tiden.
Marängen är klar när du kan vända skålen upp & ner och inte få smeten i huvudet ;)
Spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper på.
In i ugnen på 100 grader ca 60 min.


Jordgubbsglass

Min dotter är helt tokig i jordgubbar just nu.
Så hon frågade om vi inte kunde göra jordgubbsglass. Självklart.
Men såå god den blev! Detta måste ni testa!

½ burk kondenserad mjölk
250 ml mellangrädde 27%
4 äggulor
2 msk strösocker
1 msk honung
Färska jordgubbar

Börja med att hälla i den kondenserade mjölken, grädden & honungen i en kastrull, låt bara koka upp snabbt.
Vispa äggulorna & sockret vitt & poröst.
Blanda ihop med gräddblandingen som har svalnat lite. Ställ i kylskåp minst 3 timmar så det blir kallt.
Ta fram jordgubbar, så mycket du vill ha. Mixa och häll ner i blandningen. Kör sedan i din glassmaskin.



Bröllopstårta

Igår gjorde jag en testtårta till våran bröllopstårta. Lite små saker att fixa enligt mej. Men andra tycker den är fin, sa de. Tyvärr kommer ingen bild upp förns den stora dagen har varit, 7 veckor & 1 dag kvar ♥
Smakerna var iallafall jätte goda! Ni som gör rosor, om ni gör en uppsättningn vad har ni för blad?


Dammsugare

Tittade i frysen & hade vaniljmuffins där, tittade i kylen där jag hade marsipan & öppnad blockchoklad. Hmm vad kan jag göra med detta? Dammsugare!
Karln vart väldigt glad när han kom hem ifrån skolan idag, han älskar dessa :)

Till ca 15 st behöver du:
100 g margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 st muffins 
arraksessens efter smak
Marsipan
Smält blockchoklad

Börja med att röra samma margarin, florscoker, vaniljsocker & kakao poröst.
Smula sönder muffinsarna och blanda med degen. Häll i arrkasessen och smaka av tills du tycker det smakar gott.
Ställ degen i kylen en stund,
Kavla ut marsipanen till en rektangel. Rulla degen till en orm & rulla in i marsipanen.
Skär av dem i lagom längd. Doppa sedan kanterna i smält blockchoklad. Låt chokladen stelna en stund i kylskåpet innan du smakar.



Detta är mitt bidrag till månadens sötsak som denna månad är återvinning :)


Matiga & nyttiga muffins

När det är så underbart väder ute blir man ju inte annat än sugen på att ta med sej barnen på en piknick.
Men jag vill att de ska äta något nyttigt inte bara fikabröd. Så jag slängde ihop lite av vad jag hade här hemma & gjorde muffins.
När jag testar så mäter jag oftast inte upp hur mycket jag tar, så ha lite överseende med receptet...

Till ca 16 muffins (jag gjorde små)
2 ½ dl fil
½ dl matolja
2 dl rågsiktsmjöl
1 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 nypa salt
lite kanel
1 skvätt citron
1 skalad & riven morot
1 liten burk russin.
2 tsk bakpulver
2 st ägg
Lite honung

Vispa ägget lite & blanda med fil, honung, matolja & citron. Blanda sedan i de andra ingridenserna.
Lägg i muffinsformar & grädda mitt i ugnen ca 10 min på 175 grader.
Låt svalna och njut sedan ;)




Kladdkaka med vitchokladbitar i

Igår kom min bror över en stund & åt lite lunch. Slängde ihop en kladdkaka till efterrätt. Super gott!


150 g margarn
3 dl strösocker
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
50 g vitchoklad

Smält margarinet & låt svalna.
Blanda alla ingridenser i en bunke. Hacka chokladen och häll ner i smeten.
Smöra en form och bröa den ( jag hade kokos runt)
Häll i smeten och gärdda mitt i ugnen ca 30 min på 175 grader.
Ta ut och låt svalna, skär upp i bitar och njut gärna med vispad grädde till




Marabuomango glass

Jag har förälskat mej i marabou mango chokladen. Den är ju himelskt god!
Eftersom jag nu fått en glassmaskin ville jag testa att göra en glass på det.
Lyckat resultat kan jag säga! Men jag kan bara äta lite av den, den vart väldigt krämig och mättande, skulle tippa på att det är grädden.

Det jag hade i min glass var:
4 äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl mellanmjölk
1 msk honung
200 g maraboumango choklad

Häll grädde, honoung & mjölk i en kastrull. Dela chokladen och lägg i gräddblandningen. Värm upp, precis när de kokar upp tar du bort den från plattan.
Vispa äggulor & socker vitt & poröst, blanda ner i gräddblandningen. Rör hela tiden. Låt sjuda upp men absolut inte koka! Ställ sedan in i kylen ca 3 timmar eller mer så smeten verklgen blir kall.
Kör smeten sedan i glassmaskin. Min tog 60 min, sedan frös jag in glassen under natten i en bunke.


Lingonlimpa

Idag har vi bakat lite bröd här hemma. Var sugen på att gör anågot nyttgt bröd som jag inte gjort förut.
Hittade de detta recept ifrån leilas a piece of cake. Brödet tar ganska lång tid men det är värt det kan jag lova!

Till 2 limpor behöver du:
4 dl vatten som är 40-50 grader varmt
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
½ dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt ( jag hade ½)
1 msk hel kummin
1 msk hel färnkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrön
1 pkt torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsiktsmjöl
ca 10 dl vetemjöl special

Börja med att blanda vatten, lingonsylt, olivolja,ättika, linfrön, russin, salt, sirap, kryddorna som du stöter i mortel först.
Blanda sedan i torrjästen med grahamsmjöl, rågsiktsmjölet & vetemjölet.
Häll i lite i taget i degen. Rör ihop till en bra deg, den ska vara lite kladdig.
Låt sedan jäsa under bakhandduk i 60 min.
Baka sedan ut till 2 limpor. Lägg på plåt eller i en brödform. Låt jäsa ytterligare 1 ½ timme under bakhandduk.
Värm sedan ugnen på 175 grader.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 40 min.


Vaniljglass

Äntligen har jag lyckas med en glass! & nu förstår jag vad folk menar med att hemmagjord glass är mycket godare! Mums!
Här kommer receptet jag använde, dock vet jag inte hur mycket glass det blev, fyller en ikea matlåda ;)

2 dl vispgrädde
2 dl mellanmjölk
½ dl strösocker
4 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1 msk honung

Koka upp mjölk, honung & grädde. Men bara koka upp precis. Ta sedan bort från plattan.
Vispa ägg & socker vitt & poräst.
Tillsätt den varma mjölkblandningen med äggblandningen, rör försiktigt. Ha sedan i vaniljsockret.
Låt smeten sedan bli helt kall. Jag ställde min i kylskåp i några timmar.
Starta sedan glassmaskinen och häll i smteten. Min maskin körde i 60 min, sedan frös jag den i en bunke då min maskin gör mjukglass nästan. Men den som väntar på något gott...


Jag serverade glassen tillsammans till pannkakan vi åt till lunch idag


Bondkakaor

När vi firade min mamma frågade hon även om jag kunde baka lite småkakaor.
Min dotter Alicia pekade i bakboken att hon ville göra bondkakor, sagt & gjort.
Dessa tog jag även med mej när vi var borta över valborg i Norrköping hos min sambos moster & kusiner. Kakorna blev väldigt uppskattade.
Mycket roligt då jag & småkakor inte brukar komma överrens när jag ska baka dem ;)

Till 45 kakor behöver du:
1 dl sötmandlar
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
125 g margarin
2 msk ljus sirap

Hacka nötterna i en matberedara, ganska grovt. Skär margarinet i små bitar och häll ner det och de torra ingridienserna i matberedaren med nötterna.
Kör allt tills det är finfördelat.
Tillsätt sirapen och kör så det blir en bra deg.
Rulla ut degen till en orm som är 4-5 cm tjock. Linda in i plastfolie & lägg i kylskåpet ett tag. (Jag hade min inne minst 60 min.)
Starta sedan ugnen på 200 grader.
Skär degen i ½ cm tjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper på.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min.


Även denna bild är tagen med min mobilkamera så bilden är inte den bästa...


Pinocchiotårta

Min mamma fyller år idag. Hon frågade om inte ja kunde göra denna tårta i lördags då vi firade henne.
Denna tårta är erkligen super god! Receptet komme rifrån sju sorters kakor

Till ca 12 bitar behöver du:
75 g margarin
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
100 g mandelspån

Fyllning
3 dl vispgrädde
bär

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, smöra pappret lite lätt.
Rör margarin & florsocker poröst. Tillsätt sedan äggulorna, 1 i taget. Vispa gärna lite mellan du har i äggulorna.
Blanda i mjöl, bakpulver & mjölk.
Häll detta sedan i långpannan.
Gör sedan marängen.
Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Häll i sockret, lite i taget och vispa till maräng.
Bred över den andra degen i långpannan. Bred gärna marängen lite ojämnt.
Strö på mandelspån
Grädda kakan i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 min tills kakan är torr & marängen fått fin färg.
Låt den sedan svalna, lossa pappret ifrån kakan.
Dela den sedan mitt itur. Vispa grädde. Bred över ena delen. Häll på lite bär och sätt över den andra kakdelen som ett litet lock.



Bilden är ju inte alls den bästa då jag tog den med min mobil... Men god var den!


RSS 2.0