Lussekatter

I lördagskväll bakade jag & barnen lussekatter. Massa mys vill jag lova!
Dock var degen alldeles rinning och jätte svår att jobba med. Ville inte ha i massa mera mjöl än vad man ska ha, då skulle de väl smula i munnen. Men de vart goda när de väl var klara men inte så snygga....






Det ska ju synas att de är hemmagjorda ;)


Mjuk pepparkaka

Idag jobbar min man några extra timmar. Tänkte jag kunde baka & bjuda gubbarna på lite fika medans de jobbar lite. Eftersom det är första advent imorgon så det fick bli en mjuk pepparkaka.
Skulle gärna vilja smaka hur den smakade efterosm jag aldrig gjort en sånhär kaka förut..


Detta behöver du till 1 kaka:

100 g Margarin
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl Filmjölk
1/2 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
2 tsk bakpulver

Börja med att vispa rumsvarmtmargarin & socker poröst. Blanda sedan i ett ägg i taget. Vispa.
Blanda sedan i lingosnsylten & filmjölken.
Efter det blandar du mjöl, kryddor & bakpulver i en skål, vänd försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i en bröad fórm. Grädda längst ner i ugnen ca 40 min på 175 grader


Varmchoklad med vitchoklad

Idag har det varit en ganska jobbig dag, mycket tankar & funderingar kring livet. Vet inte riktigt vilken väg jag ska gå bara.. Men tidsnog borde man väl komma på det?
Nu myser jag iallafall ner mej i soffan med Varmchoklad, frukt & tända ljus. Mannen byter däck & barnen sover, bara att passa på







Receptet på denna choklad hittar du HÄR

Kola med choklad

Julen börjar sakta närma sej, även om det kan vara svårt att tro. Det är fortfarande ca 10 grader varmt ute, löven blåser och regnet duggar. Men jag måste testa lite julgodis fördet.
Idag fick det bli att testa kola med blockchoklad i. Super gott! Mjuka men ändå sega, precis som jag vill ha det!



Du behöver detta till ca 30 st kolor i ischokladformar:
1 ½ dl vispgrädde
25 g smör
1 ½ dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
½ msk vaniljsocker
50 g blockchoklad

Blanda alla ingridenser i en kastrull, gärna med tjockbotten.
Låt koka upp, rör lite då & då. Detta ska koka till den har temp 122 grader.
Ta då bort kolan & häll i ischokladformar. Man kan även hälla ut smeten på bakplåtspappper men jag tyckte det blev lite sött med ischokladformar.
Låt stelna sedan är det bara att njuta ;)

Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak

Varmchoklad med kardemumma

Jag gjorde en supergod och onyttig varmchoklad häromdagen..
Jag är ju en person som inte mäter upp hur mycket jag tar utan bara slänger i.
Jag hade i mjölk, ljusblockhoklad, kardemummakärnor.
Ha i så mycket mjölk som du ska ha, ha i lite kardemummakärnor. Låt koka upp, ställ åt sidan i ca 10 min.
Ha i chokladen och koka upp igen. Häll upp i glas & dekorera om du vill.
Jag gjorde riktigt onyttigt genom att ha grädde, marsmallows & strössel på ;)


Tårta till Farsdag!

Idag är det farsdag, såklart firat vi detta här hemma med en tårta till barnens pappa.
Dock var tårtan inte alls i min smak. Den var god men ingen jag gillade mycket.. Men man kan inte gilla allt. Tycker den blev fin iallafall :)



Tårtan är fylld med:
Tårtbotten & ett lager marängbotten
Lemoncurd grädde
chokldfyllning
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan & dekorerad i marsipan


Lemon Curd

Har gjort min första Lemon curd. Tänkte testa att ha i den i en tårta som jag ska göra på söndag :)
Tycker den fick lite konstig färg?



Detta recept hittade jag
HÄR


3 sorters bullar

Idag har jag & min dotter fyllt upp frysen med bullar.
Men jag ville testa något nytt. Så av en deg till 40 bullar delade jag degen i 3.
Av en del gjorde vi:


Chokladbullar!
Denna bulle vart mycket god & det kommer jag absolute att göra igen!
Bred smör på degen,
Strö över
Vaniljsocker
Strösocker
Kakao
&
Hackad choklad.

Av den andra degen testade vi att göra...


... Nutellabullar.
Jag är inte speceillt förtjust i nutella men om man gillar det så är de nog supergoda :)
Som fyllning i denna hade jag bara nutella som jag bredde ut på bulldegen.

Sist men inte minst gjorde vi...


... Vanliga vaniljbullar. Så underbart gott! Dessa bullar älskar jag verkligen!
Som fyllning bredde jag smör på
Strö över
strösocker & vaniljsocker

Polarkakor

Idag tyckte jag att det passade bra med lite soppa. Så kokade rotfrukter & falukorv till en soppa, supergott!Men när man äter soppa är det nästan lag på att ha nybakatbröd till.
I tidningen Hembakat fanns det ett recept på polarkakor som jag fick lov att testa.
Brödet var gott, påminde lite om tekakor.





Det du behöver till ca 20 bröd är:
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsiktsmjöl ( jag använde ca 10)

Börja med att smälta smöret. Blanda med vatten så det blir fingervarmt (37 grader)
Smula jästen i en bunke. Häll sedan över smör & vatten blandningen över jästen. Rör tills jästen löst sej.
Tillsätt allt andra, ta mjölet sist. Arbeta ihop till en smidig deg, låt sedan jäsa i 30 min under handduk.
Dela sedan degen i 20 runda kluttar. Platta ut varje klutt till en rund platt kaka. Lägg på en plåt med smörpapper på. Grädda mitt i ugnen ca 3-4 min på 275 grader.


RSS 2.0