Hönökaka
Hittade detta recept på recept.nu
Vart verkligen super gott! Gjorde en rotfruktsgryta och hade detta bröd till, mumma!
Detta behöver du till 12 st kakor
50 g jäst
50 50 g smör
1 1 liter mjölk
1/2 1/2 dl sirap
1 1 msk salt
8 8 dl rågsikt
18 18 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull. Häll sedan över mjölken & värm till 37 grader (fingervarmt)
Smula undertiden jästen i en bunke.
När mjölkblandningen är lagom varm häller du över lite av mjölkblandningen över jästen. Rör till jästen löst sej.
Häll sedan över restrerande mjölken.
Häll sedan i alla andra ingridienserna. Blanda.
Låt sedan jäsa under bakhandduk i 40 min.
När degen jäst tar du upp den på en mjölat bord. Knådar den & dela den i 12 delar, rulla till bullar.
Låt jäsa i 20 min.
Sätt undertiden igång ugnen på 275 grader.
Kavla sedan ut en bulle på en varm plåt med en kruskavel. Nagga med en gaffel och sätt in den i ugnen högt upp i 3-4 min. Ta sedan ut brödet och lägg i en bakhandduk. Stapla sedan bröden på varandra under handduken så håller sej brödet mjukt.
Hönökakor är så himla gott, jättegott att göra "varma mackor" av dessutom!:)
vad bleka dinna hönekakor är mina var mycket mörkare
Jättefina blev de!
Perfekt färg hade de dessutom ;)
Kram